Yazan Atalla: “Mijn toekomst ligt in de ICT”

“Ik heb geleerd positief te
denken en vertrouwen te houden.
Dan kom je er wel!”

 

In 2014 woonde de toen veertienjarige Yazan Atalla in Damascus.
Hij ging er naar de middelbare school. “Op 15 maart 2011 begon de oorlog. Ik weet het nog precies, want we zaten te bedenken wat we onze moeder en oma zouden geven voor Moederdag. De oorlog kwam steeds dichterbij, het werd te gevaarlijk in Syrië. We besloten dat ik zou vluchten met mijn oom Mahmoud en mijn neefje Tariq. Mijn ouders en broertjes bleven achter.”

GERED
“Ik had niet veel bij me: een tas met kleren, eten en mijn Koran. Vooraf was ik niet bang voor de zee. Ik had vertrouwen in God, mijn oom en mijzelf. Toen de schipper geen toestemming kreeg om aan te meren in Sicilië en we nog 4 extra dagen extra op zee moesten doorbrengen, en we niet bereikbaar waren, maakte onze familie zich enorme zorgen. Gelukkig werden we opgepikt door een Italiaans schip.”

Maanden wachten
Er volgde een hele reis. “Uiteindelijk kwamen we bij het Asielzoekerscentrum (AZC) in Ter Apel. We hebben maanden doorgebracht in verschillende AZC’s.
Ik ging naar de Internationale Schakelklas (ISK) in Utrecht. Mijn neefje mocht in het AZC naar de basisschool. Het voelde goed om veilig te zijn. Ik leerde Nederlands en kon lekker voetballen. Maar ik miste mijn familie wel. Begin 2015 kregen mijn oom, neef en ik een woning in Stolwijk. Dat was goed nieuws! Na de procedure voor gezinshereniging mochten gelukkig onze families overkomen.”

Goede toekomst
Begin 2016 kregen mijn ouders een huis in Haastrecht toegewezen. Het was fijn weer veilig als gezin samen te zijn. “Bij ISK De Meander in Gouda studeerde ik voor het staatsexamen op B1 en B2 niveau. Ik besloot verder te leren in de ICT, omdat ik dat leuk vind en omdat het een goede toekomst biedt.”

Vroeg op
Yazan gaat naar het ICT College in Nieuwegein voor de MBO opleiding ICT-medewerker beheer niveau 2 (BOL, zie kader). Sinds de zomer­vakantie loopt hij stage bij het Globe College in Utrecht.
“Elke ochtend sta ik om 5.15 uur op om het AD Groene Hart te bezorgen in Haastrecht. Rond 7.00 uur drink ik koffie en ga ik snel naar de bus om de trein naar Utrecht te halen. Zodat ik om 8.00 uur op mijn stage­adres ben. Ik draai daar updates, repareer dingen, maak pc’s klaar, doe updates aan de camera’s op de school… Ik verveel me geen moment. Daarnaast ga ik een dag in de week naar school, en maak ik schoolopdrachten. Als ik mijn diploma heb, ga ik verder met niveau 3 en 4. Ik wil me specialiseren in programmeren en door naar het HBO.
Ik heb geleerd positief te denken en vertrouwen te houden. Dan kom je er wel!”

BBL of BOL, wat is het verschil?
BBL staat voor een Beroeps Begeleidende Leerweg en BOL voor Beroeps Opleidende Leerweg. Het belangrijkste verschil is dat de student in een BBL-traject een arbeidsovereenkomst heeft met een werkgever en daarnaast vaak een dag in de week les volgt. Een student in een BOL-traject gaat fulltime naar school en loopt tijdens zijn opleiding één of meer stages bij een bedrijf.

Delen via: