We discussiëren over van alles


Taalmaatjes Rasheed (statushouder) en Peter (vrijwilliger) spreken wekelijks af in de bibliotheek of bij het Huisje van de Zeeuw in Lekkerkerk. Rasheed vertelt: “Voor mij was de Taalschool niet genoeg, ik wilde ook Nederlands oefenen in de praktijk. Via mijn taalmaatje maak ik contact met andere Nederlanders.”

Rasheed (47), een afgestudeerde ingenieur, vluchtte vanuit Homs in Syrië via Libië naar Nederland. “Homs was de eerste stad die vernietigd werd. Ik moest weg en vluchtte naar Libië. Daar maakte ik de oversteek naar Italië. Met ongeveer 300 mensen zaten we op een open houten boot van 18 meter, zoiets als de voetveerboot van Lekkerkerk. Ik verbleef in zes verschillende asielzoekerscentra. Daarna kreeg ik mijn tijdelijke verblijfsvergunning en een woning in Lekkerkerk. Ik ben gelijk begonnen met mijn inburgeringscursus en heb A2 niveau gehaald. Nadat ik eerst als
maquettebouwer vrijwiligerswerk heb gedaan bij Miniworld in Rotterdam, heb ik nu een betaalde baan gevonden bij Dekker Transport in Ouderkerk.“ Taalmaatje Peter Egge heeft een PR bureau en is directeur van een uitgeverij. “Mijn vrouw vroeg of ik een taalmaatje wist voor Rasheed.

De verschillen en overeenkomsten in onze culturen die we ontdekken, maken het leuk!

Ik besloot dat ik dat zelf wel wilde doen. We discussiëren over van alles: politiek, voetbal, en van Krimpenerwaard tot wereldpolitiek. Op deze manier leren we veel van elkaar. Het is echt aan te bevelen. De verschillen in onze culturen of juist de overeenkomsten die we ontdekken
maken het leuk!” Naast de wekelijkse taalontmoetingen trekken de taalmaatjes vaker samen op. Rasheed: “Peter nam me mee naar de intocht van Sinterklaas. Om me de cultuur bij te brengen, zegt hij. We hebben ook het Streekmuseum bezocht en we zijn naar de Arabische filmavond in Haastrecht geweest.” Het meest bijzonder vonden zij het gesprek met het koninklijk paar tijdens hun bezoek aan de Krimpenerwaard eerder dit jaar. Peter: “Het ging onder meer over de verrijking van onze samenleving door mensen uit een andere cultuur echt te leren kennen.” Rasheed: “Klinkers vind ik lastig. Koningin Maxima vertelde mij dat zij in het begin ook moeite had met de ‘ui’ van suiker.”

Delen via: