Statushouders op weg naar werk 

Nieuwsbrief 1 – juli 2020:

Statushouders op weg naar werk 

Reina Heijting, jobcoach Promen

De uit Eritrea afkomstige Hadgu Gebroyohans Batha tekende vorige maand vol trots voor een dienstverband van 7 maanden voor beschut werk bij Promen in Gouda. Hadgu heeft met verschillende modules meegedaan. Bij de module ‘Diagnose’ is er gekeken wat Hadgu in zijn mars heeft. Bij de module ‘Leren Werken’ volgde hij taalles en e-learning. Samen met zijn begeleider Reina Heijting ging hij op zoek naar geschikt werk. Een baan in de groenvoorziening bleek niet passend voor Hadgu. Hij heeft nu zijn draai gevonden bij het productiewerk bij Promen. Het is aangepast werk op een vaste werkplek en zonder productiedruk. Bij wederzijdse tevredenheid zal zijn contract na 7 maanden worden omgezet naar een vast contract.

                            

Kas Kasmi, casemanager statushouders

Maher Kaabi is supertrots op zijn nieuwe baan bij eetcafe Dame in Schoonhoven. Hij stuurde ons deze foto’s. Koken is zijn grote passie. Als vrijwilliger bij Stichting SWOS verzorgde hij al eerder de catering. Daar hebben wij ook van mogen meegenieten in januari tijdens een bijeenkomst in Bergambacht. In Nederland hoopt hij zijn kennis en ervaring op culinair gebied uit te breiden.

Ondanks de coronacrisis zijn net als Maher dit jaar al verschillende statushouders aan het werk gegaan. Waaronder een schilder, assistent kok, tegelzetter, stukadoor, pizzabakker, laborant en twee mensen met een arbeidsbeperking die beschut werk doen. Een aantal statushouders is gestart als zelfstandig ondernemer: een kapper en twee pakketbezorgers.

                           

Wilbert van Straaten, taalstagecoach KIC

Stichting Krimpenerwaard Intercultureel heeft via een Taalstage voor Yemane en Abraham een opleidingsplaats geregeld bij Rijnmond-Bouw in Rotterdam. In 10 weken worden de Nederlandse bouw-skills aangeleerd in combinatie met theorie.
https://krimpenerwaardintercultureel.nl/category/taalstage/

 

Met dank aan de organisaties en het re-integratieteam voor het begeleiden en toekomstgericht coachen van statushouders op weg naar werk!

                           

Alsare Academie

Arno Vervelde

Taalschool Alsare heeft twee leslocaties. Er is een leslocatie in Rotterdam en in Bergambacht. De leslocatie in Rotterdam is groter dan in Bergambacht en heeft een aantal alfabetiseringsgroepen, inburgerings- en staatsexamengroepen en Talent Werkt voor klanten van Werk & Inkomen van de gemeente Rotterdam. Dit is een talent ontwikkeltraject waarbij er wordt gewerkt  van aan taal gerelateerde activiteiten naar arbeid gerelateerde activiteiten. Ook is er een groot project Taal op de Noordoever. Rotterdammers krijgen hier de mogelijkheid om onderwijs te volgen in taal en gezondheid, taal en werk, taal en opvoeding en taal en geld.

Alsare heeft in Bergambacht twee groepen cursisten. Een alfabetiseringsgroep en een inburgeringsgroep.

Voor de alfabetiseringsgroep was online les te moeilijk. Blik op Werk adviseerde ook om aan deze cursisten geen online lessen aan te bieden. Vele cursisten zijn nog niet gealfabetiseerd en missen de digitale vaardigheden om de online lessen te kunnen volgen.

Met de inburgeringscursisten in Bergambacht is vanaf de eerste week begonnen met opdrachten aanbieden middels whatsapp en via facetime. Al vrij snel zijn we overgeschakeld naar Zoom. De zoom lessen waren op vrijwillige basis, maar gelukkig heeft bijna de gehele groep meegedaan met de lessen. Ze kregen twee keer per week 2,5 uur les. Soms waren er wat technische problemen in het programma Zoom en er was af en toe sprake van een laptop die niet goed werkte. Regelmatig was ik op locatie in Bergambacht, zodat ik de problemen kon oplossen.

Ik heb zoveel mogelijk geprobeerd het lesprogramma te volgen wat ze op de leslocatie krijgen. Spreek-, luister-, lees- en schrijfoefeningen  uit de lesmethode ging prima met het programma Zoom.  De cursisten konden in groepjes in kamers oefenen. Het sociale contact vonden ze ook erg fijn.

De cursisten waren positief over de lessen en vonden het fijn dat ze toch nog Nederlandse les konden blijven volgen.

Tevens is Alsare gestart met het opzetten van de website www.alsare-thuis.nl. Voor alle groepen die les volgen zijn er online lessen gemaakt. Indien nodig zijn de lessen voorzien van een instructie video, gemaakt door een docent van Alsare. Alle cursisten hebben een inlogcode gekregen en kunnen thuis online lessen volgen op hun niveau.

De fysieke lessen zijn 15 juni weer begonnen. Lessen via de website zijn nu dus een extra en worden elke week aangevuld met nieuw opgenomen lessen. In de les op locatie in de groep wordt hier regelmatig naar verwezen.

Delen via: