Statushouder traint statushouders

Mahmoud Alakesh haalde in 2018 met succes zijn VCA certificaat.
Nu geeft hij zelf Syrische statushouders uit de Gemeente Krimpenerwaard een voorbereidende VCA training. 

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu (VGM) Checklist Aannemers. Met het VCA certificaat (geldigheid = 10 jaar) toon je aan dat je verantwoord kan werken en hierbij rekening houdt met veiligheidgezondheid en milieu.

Mahmoud geeft de training in het Arabisch en Nederlands, zodat de Syrische cursisten zo goed mogelijk de VCA-normen in hun eigen taal leren. Het examen wordt afgenomen door Orbi Opleidingen.

BERGAMBACHT 
Mahmoud woont met zijn vrouw en 4 kinderen (21, 18, 15 en 12 jaar oud) in Bergambacht. Hij komt uit Syrië, was daar ingenieur bij een ‘Agricultural Consultant Office’. Hij is in 2015 gevlucht naar Nederland en heeft zijn inburgering gehaald.

AAN DE SLAG
“Ik wil graag aan de slag, maar dat gaat niet gemakkelijk. Voor festiviteiten van vluchtelingenwerk verzorgen mijn vrouw en ik wel eens de Syrische hapjes. Ik heb als vrijwilliger als chauffeur gewerkt en oudere mensen vervoerd. Via Wilbert van Straaten, taalstagecoach van Krimpenerwaard Intercultureel, heb ik dit jaar een #taalstage gedaan als veiligheidscontroleur bij Stolt Nielsen in Moerdijk. Ik was blij met deze kans, ik heb er goede ervaring op gedaan. Helaas kwam hier nog geen betaalde baan uit, want mijn taal is net nog niet goed genoeg.”

ANDERE STATUSHOUDERS HELPEN
“Stil zitten past niet bij mij. Daarom bedacht ik om andere Syrische statushouders te helpen bij het behalen van het VCA certificaat. Casemanager Kasmi van de gemeente vond dat een heel goed idee. Ik maakte aan de hand van het lesboek een PowerPoint presentatie. Ik hou van presenteren en training geven. Ik hoop dat ik dit vaker kan gaan doen.”

HOGE EISEN 
Casemanager Kasmi van de gemeente Krimpenerwaard juicht het initiatief van Mahmoud van harte toe. “We zoeken met elkaar naar manieren om werk te vinden voor statushouders. Met een VCA certificaat vergroot de statushouder de kansen op de arbeidsmarkt. Veel opdrachtgevers stellen het als voorwaarde dat werknemers in het bezit zijn van een VCA certificaat. In Nederland worden hoge eisen gesteld op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. De VCA cursus is niet makkelijk, zeker als je hier niet vandaan komt. Mahmoud kwam zelf met het idee om andere statushouders te trainen en voor te bereiden op het examen. Geweldig toch. Hij weet hoe het werkt in Syrië en kan de kandidaten goed de verschillen uitleggen. Hij doet hiermee ook ervaring als trainer op. De cursisten zijn tevreden over zijn uitleg.”

TOEKOMST
De wens van Mahmoud is om een betaalde baan te vinden en niet meer afhankelijk zijn van een uitkering. “Ik hoop voor mijn kinderen dat zij een goede opleiding gaan volgen. Ik ben trots op mijn dochter, zij gaat de mbo 4 tandarts assistent doen. Mijn vrouw had een kapsolon in Syrië. Maar omdat zij een hoofddoek draagt, is daarin moeilijk werk te vinden. Zij is geslaagd voor de inburgering en volgt nu met een aantal vrouwen een computercursus.”

VAK-TAAL-MAATJE GEZOCHT
“Mijn diploma is gewaardeerd op hbo+ bachelor. Ik zou graag meer Nederlands willen oefenen in mijn vakgebied. Ik zoek eigenlijk een taalmaatje die ongeveer dezelfde achtergrond heeft. Iemand van wie ik vaktaal kan leren. Dat heb ik tijdens mij taalstage ook ervaren. Dat werkt goed.”

Heb je interesse om taalmaatje van Mahmoud te worden? Laat het ons weten. Wij verwijzen je door.

Delen via: