Stap voor stap naar een eigen tandartspraktijk

Fadia Khlief studeerde Tandheelkunde in Aleppo en woonde op de campus voor vrouwelijke studenten. Na haar opleiding begon ze een eigen praktijk naast de apotheek van Ahmad Al Diri. “Het was liefde op het eerste gezicht. Ahmad maakte vaak koffie voor mij, dat was heel gezellig”, ze bloost als ze terugdenkt aan die tijd. “Toen heeft hij kennisgemaakt met mijn vader. De families vonden elkaar goed en we trouwden. We gingen wonen in Al Hasaka. We hadden er een tandartspraktijk en een apotheek en het leven was goed.” Totdat in 2015 IS hun stad bereikte. 

 

Alles kapot
“Het rommelde al een hele tijd. Op een nacht, we waren thuis, hoorden we overal bommen om ons heen. Het was zo beangstigend… Ons huis was kapot net als de auto. We moesten vluchten!” Ahmad ging via Turkije naar Athene. En daar vandaan met de trein naar Nederland. “We kozen voor Nederland, omdat het er rustig en veilig is. Drie neven woonden hier al. Vluchtelingenwerk hielp ons met de gezinshereniging.”

Rooskleurig
“Eigenlijk hadden we verwacht dat we dezelfde situatie zouden hebben als in Syrië voor de oorlog. Dat we zo als tandarts en apotheker aan de slag zouden kunnen. We begrijpen nu dat we vanaf nul moeten beginnen… Het gaat stap voor stap.”

Erkend diploma niet genoeg
Fadia is blij dat haar diploma hier erkend is. “Toch mag ik nog niet als tandarts aan het werk in Nederland. In Syrië zijn er andere regels. Ik studeer nu voor de Algemene kennis- en vaardig­heden toets (AKV). Daarna volgt nog de Beroepsinhoudelijke toets om te bewijzen dat mijn kennis gelijk is aan die van
in Nederland opgeleide tandartsen.”

Kans voor Fadia
Daarom ben ik superblij met de kans die ik heb gekregen van een collega en Krimpenerwaard Intercultureel om als tandarts onder supervisie te werken bij een mondzorgpraktijk in Amsterdam. Het is nog een taalstage, al doe ik wel complete wortelkanaalbehandelingen… Het draait om de ervaring, ik krijg er nog geen geld voor. Ik hoop dat er een vacature komt en ik er drie dagen kan werken!”

Taken verdelen
Ahmad heeft er geen enkel probleem mee dat Fadia buitenshuis werkt. “In Syrië was dat voor mij ook heel normaal. Ik help haar met het huishouden en ik kook. Zo verdelen we de taken.”

Kans voor Ahmad
Ahmad is bijna klaar met zijn inburgeringstraject. “Dat was goed te doen.” Hij wil nu het Diploma Staatsexamen NT2 halen. “Dit laat zien dat je de Nederlandse taal voldoende beheerst om in Nederland te kunnen werken of studeren.”
Hij wil dolgraag in Nederland aan het werk als apotheker. “Ik heb in Roemenië gestudeerd. Gelukkig is mijn Roemeense diploma hier ook geldig. Ik heb al vaak gesolliciteerd, maar ik heb nog geen baan gevonden. Ik wil nu mijn BIG registratie halen, zodat ik mijn beroep hier zelfstandig kan uitvoeren.”
Op uitnodiging gaat Ahmad binnenkort kennismaken met een apotheker uit de regio. Zo staat de deur ook voor Ahmad op een klein kiertje.

Een zonnige toekomst voor onze kinderen
Ze hebben drie kinderen: Yamen (11), Sara (9) en Zein (4). Fadia: “Ook voor hen was het een spannende stap. Gelukkig gaat alles goed. We hebben fijn contact met onze buren. En de kinderen doen het prima op school. Ze weten al precies wat ze later willen worden. En ik ben ontzettend dankbaar dat wij hen deze toekomst in Nederland kunnen geven!”

Tips van Fadia:
• “Wil je werk, het huishouden en studie combineren? Mijn tip is om niet te uitgebreid te koken. In een half uur kan je klaar zijn. En doe het samen.”
• “Durf om te ontmoeten! Durf jezelf te laten zien en durf Hollands te praten! Sommige vrouwen zijn bang om fouten te maken, maar alleen door te oefenen ga je snel vooruit. Niemand vind het erg als je fouten maakt!”

Delen via: