Schuldhulpverlener Carla Neefs: “Voorkomen is enorm belangrijk”

Carla Neefs is consulent schuld­hulp­ver­lening bij Gemeente Krimpener­waard. Tijdens de corona­crisis heeft ze telefonisch contact met de mensen. “Ik hoor verdrietige verhalen. Zeker in deze tijd hebben veel mensen geld­zorgen. Het is goed dat zij hulp zoeken. Schulden 

voorkomen is enorm belangrijk.”

Geld beleven

Eerder dit jaar gaf zij ‘les in geld’ tijdens de participatie-opleiding van status­houders. “Ik ga praktisch aan de slag, zodat de deelnemers geld beleven. Voor geboren Nederlanders is het soms al lastig goed met geld om te gaan. Laat staan wanneer je hier nieuw komt. Ik snap dat niet iedereen direct begrijpt hoe het hier werkt. Mensen steken zich vaak onbedoeld in de schulden.”

Vaste lasten begrijpen

“Mensen begrijpen niet altijd wat verplichte maandelijkse vaste lasten zijn. Ik begin daarom met afbeeldingen van vaste lasten op kaartjes. Een tolk vertaalt de kaartjes en ik laat mensen de kaartjes op volgorde leggen: welke kosten heb je en welke vind jíj belangrijk. Welke kosten ­moeten en welke kosten mogen? ­

Bijvoorbeeld de huur móet je betalen, net als de zorgverzekering en de energierekening. Op andere ­uitgaven, zoals eten en telefoon, kun je misschien besparen. Ook leg ik uit wat er gebeurt als je niet betaalt. Vaak reageren ze verbaasd, het is nieuw wat ze horen.”

Opzij zetten

“We gaan door met de inkomsten: het salaris of de uitkering. Het grootste deel ben je kwijt aan het betalen van rekeningen. Dit maak ik duidelijk met een envelop met nep-geld. Ik vraag ze het bedrag te verdelen over de kaartjes. Bij de vaste lasten moeten ze de juiste hoeveelheid geld leggen, dan zie je vanzelf wat er over is voor boodschappen en andere uitgaven.

We hebben het ook over de vraag hoeveel geld ze over hebben per maand. Wat gebeurt er als je plotseling kiespijn krijgt, of als iemand uit het thuisland je om geld vraagt? Het is verstandig daar wat geld voor opzij te zetten.”

Verleidelijk

“Er zijn veel redenen waardoor het moeilijk is de goede keuze te maken in het uitgeven van geld. Net als iedereen zijn nieuwkomers gevoelig voor verleidelijke aanbiedingen, status en korte termijn denken. Als je dan ook nog eens de Nederlandse taal niet goed begrijpt, de kleine lettertjes niet leest én je familie financieel helpt, krijg je het heel zwaar.”

Geen vetpot

“Een uitkering is geen vetpot, maar bedoeld als ­tijdelijk steuntje in de rug. Er blijft niet veel geld over. Uiteindelijk willen we dat je de Nederlandse taal begrijpt en voor je eigen inkomsten gaat zorgen met een betaalde baan. Meestal kom je dan wat ruimer te zitten, al blijft het altijd opletten…”

Delen via: