Krimpenerwaard Intercultureel (KIC)

“Wees zo nuttig als je kunt zijn!”

Helma de Jong, coördinator van stichting Krimpenerwaard Intercultureel (KIC) en Yara Barazy, kersvers bestuurslid, vertellen graag over het werk van de stichting en de mooie resultaten. ‘Probeer te zijn als de zon en wees zo nuttig als je kunt zijn’. De vader van Yara gaf haar dit advies mee bij haar trouwen. Yara doet er alles aan om haar vaders’ advies op te volgen.

De stichting helpt nieuwkomers met een status, ­mannen én vrouwen, in de Krimpenerwaard om snel, goed en blijvend te integreren. Helma, Yara en de collega’s in het bestuur, geholpen door meer dan 85 vrijwilligers, doen dat door allerlei activiteiten te organiseren op het gebied van ontmoetingen, taal en (vrijwilligers)werk.

Aandacht voor vrouwen
Het valt Helma en Yara op dat vrouwen vaak best goed van start gaan met integratie, maar zodra de echtgenoot een baan vindt, trekken veel vrouwen zich terug binnen de grenzen van het gezin. “Daarmee raken ze weer uit beeld, en dat is jammer.” KIC heeft zich dan ook ten doel gesteld om voor deze vrouwen activiteiten te bieden, die hen helpt om betrokken te blijven bij de samenleving.
In diverse Krimpenerwaardse kernen organiseert KIC ontmoetingsgroepen voor vrouwen. “Op elke groep zit een coördinator die samen met de vrouwen en vrijwilligers zorgt voor een interessant programma. Ze leren er meer over hoe het in Nederland werkt en ontmoeten er ‘oud-komers’ aan wie zij dingen kunnen vragen.”
De zwemlessen die KIC organiseert zijn gezellig en nuttig. Helma: ”De Krimpenerwaard is een waterrijk gebied en veel statushouders kunnen niet goed zwemmen. De cursisten vinden het ook leuk om samen actief te zijn en aanspraak te hebben.”

Ervaringsdeskundige
Als ervaringsdeskundige kan Yara goed adviseren welke aanpak past bij de statushouders. Zij weet bijvoorbeeld dat Arabische mensen het fijner vinden om uitleg te krijgen via een filmpje dan via een folder. “We kunnen daardoor de mensen nog beter helpen. Het zou fantastisch zijn als we het bestuur nog kunnen aanvullen met iemand uit Eritrea. Dan kunnen we ook die groep nog beter bereiken”, vult Helma aan.

Taalstage biedt kansen
De taalstage heeft als doel om nieuw­komers in de Krimpenerwaard klaar te stomen voor een baan. Door statushouders naast hun inburgeringscursus op vrijwillige basis in bedrijven te laten werken, leren zij de taal sneller en maken ze kennis met de Nederlandse gewoonten. In 2018 werden voor 32 mensen stageplekken gevonden, van wie er acht doorstroomden naar een vaste baan.

Tips van Helma en Yara:
• “De meest belangrijke stap ben je zelf. Je begint aan een nieuw hoofdstuk in je leven. Hoe kan je hier succes en geluk vinden na alles wat er is gebeurd? Een wereld aan mogelijkheden ligt voor je open.”
• “Neem de tijd om te bedenken wat je wilt en maak je plan”, drukt Yara alle vrouwen op het hart. Helma vult haar aan: “Het gaat om een nieuwe balans met een warm hart voor het verleden. Eerst de blokkade die je voelt een plek geven. Daarna ben je klaar om mee te doen in de samenleving.”

Delen via: