Hij heeft het vak in de vingers, dat zie je aan alles


Ooit was Ramez Ryan een succesvol tandarts in Syrië. Zijn patiënten keken naar hem op. Zo werkt dat daar. Dan is het een hard gelag als je in Nederland van voren af aan moet beginnen als je als statushouder weer in je oude vak aan de slag wilt. “Natuurlijk is dit een stap terug, maar ik ben dankbaar voor de kansen die ik hier krijg”, vertelt de Syriër.

Ramez vluchtte vanwege de oorlog uit Damascus. “Het plan was om naar Dubai te gaan, daar wilde ik ook een praktijk beginnen. Helaas bleek dat niet mogelijk, door de in Syrië ontstane oorlogshandelingen werden de grenzen gesloten. Ik kwam via Turkije in 2014 in Nederland terecht en zag vier AZC’s van binnen. Nu woon ik in Stolwijk.”

Het werkt hier anders

Ramez wil niets liever dan terug in zijn vak. Dat hij daarvoor nieuwe systemen moet leren kennen, de Nederlandse richtlijnen, de hygiëne- en behandelprotocollen snapt hij. Bovendien werkt het in Nederland echt anders dan in Syrië. “Je moet hier alles bijhouden in een cliëntenbestand, alles met de patiënt bespreken en een begroting maken wanneer de behandeling boven de €250 uitkomt. Dat is wennen.” Inmiddels werkt Ramez gemiddeld 2,5 dag per week – betaald – als assistent tandarts in een tandartspraktijk in Gouda. De praktijk valt onder Winstar Dental, dat naast Nederlandse ook buitenlandse tandartsen aan de praktijken matcht. Praktijkmanager Rob Funcken heeft vertrouwen in de Syriër: “Op zijn badge staat nu nog assistent tandarts, maar het werk zit hem in de vingers. Ik zie vakwerk.”

Ook kansen

“We kwamen in contact via Krimpenerwaard Intercultureel, omdat ze een werkplek zochten voor Ramez. We besloten ervoor te gaan. Vorig jaar hadden we veel Arabische patiënten. Die vinden het fijn om in hun eigen taal te kunnen communiceren, met name waar het medische zaken betreft. Met de gemeente Krimpenerwaard regelden we de praktische zaken, zoals de vrijwilligersovereenkomst, verzekering en reiskosten.

Uitproberen

Rob kreeg de gelegenheid om het uit te proberen met Ramez. “We zijn begonnen met een leertraject. Ik heb hem begeleid en waar nodig gecorrigeerd. Nu werkt Ramez bij ons als assistent tandarts onder supervisie van een BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg, red.) geregistreerde tandarts. En ik ga hem helpen zijn papieren in orde te krijgen. Dat wordt nog een heel traject, maar we hebben er alle vertrouwen in!”  Ramez’ Nederlands gaat zienderogen vooruit. Rob praat langzaam met hem. Dan gaat het goed. “Alle begin is moeilijk. Je moet het gewoon doen!” Ramez wil snel zijn B2 taalcertificaat halen. In mei gaat hij de Algemene Kennis- en Vaardighedentoets maken. Daarna volgt een beroepsinhoudelijke toets voor de verklaring van vakbekwaamheid. En als hij slaagt, kan Ramez eindelijk starten als zelfstandig tandarts met
een BIG-registratie.

Foto: Rob Funcken neemt ook zelf zonder aarzeling plaats op de behandelstoel van Ramez Ryan: “Deze man verstaat zijn werk.”

Delen via: