HET VERHAAL VAN YONAS EN ABI

“ Het zijn jongens met de juiste mentaliteit”

Yonas Teumizgi (24) en Abi Kahsay (29) uit Eritrea stappen elke ochtend in Haastrecht om 5.30 uur op de fiets naar hun werk als hulpmonteur bij B&V Techniek in Papekop. Het vinden van werk ging niet vanzelf. Ze hebben er hard voor geknokt en kregen vaak nee te horen. Toch gaven ze niet op. Ze kregen hulp en ­vonden een werkgever die hen wel zag zitten.

Beide jongens vluchtten uit Eritrea voor het militaire regime, verkregen hun vluchtelingenstatus en wonen nu in Haastrecht. Yonas: “Het begin was moeilijk. Ik kende niemand. Gelukkig kreeg ik hulp van dorpsgenoten, Vluchtelingenwerk en Krimpenerwaard Intercultureel (KIC).”

Een mooie kans
Yonas wilde graag naar het MBO. “Helaas was mijn Nederlands niet goed genoeg. Ik ben met KIC en de gemeente in gesprek gegaan. We kwamen uit bij een BBL-traject: 1 dag in de week naar school en 4 dagen werken.” KIC reageerde op de vacature ‘Medewerkers Installatie’ bij B&V Techniek. Abi: “We hebben tijdens de taalstage laten zien dat we hier graag willen werken. En we kregen goed nieuws: een BBL-contract! We zijn zo dankbaar!”

Elk traject is anders
Eigenaar Martijn Verwoerd is blij: “Er is gebrek aan goed personeel. De jongens hebben de goede mentaliteit. Daar wil ik best tijd en energie in steken.” De gemeente kwam hem tegemoet met een regeling vanuit de participatiewet. En om te zorgen dat Yonas en Abi ook in de winter naar hun werk kunnen, droeg de gemeente bij aan goede fietsen.

 

Delen via: