HET VERHAAL VAN MOAAZ ALASSADI

Geïnspireerd door architect Rem Koolhaas “De oorlog dwong mij mijn droom waar te maken”

Twee vluchtelingen uit Damascus met een goed stel hersens en een prima opleiding. Dat zijn Moaaz Alassadi (29) en zijn broer Walid (26). Na het afronden van hun studie in Syrië hadden ze twee opties: hun dienstplicht vervullen in tijd van oorlog of vluchten. Ze kozen in overleg met hun ouders voor dat laatste.

Internationaal opgeleid
Moaaz deed in Syrië de universitaire studie Bouwkunde, een bachelor van 5 jaar. “Ik had gekozen voor een internationale school met lessen in het Engels. Daar heb ik veel aan gehad.”

Droom waarmaken
Hun vlucht naar Nederland duurde 6 maanden en leidde via Egypte, Turkije en Griekenland. Moaaz had ooit in Syrië een les gevolgd van architect Rem Koolhaas. “Deze man inspireerde mij. Hoe bijzonder is het dat ik nu Nederland ben, het land waar mijn grote voorbeeld vandaan komt. Eigenlijk heeft de oorlog me gedwongen om mijn droom waar te maken…”

Taalkennis cruciaal
Toen de broers in Nederland aankwamen, besloten ze alles op alles te zetten om te kunnen studeren. Daarbij krijgen ze steun van het UAF. “Het was best ingewikkeld, want we wisten niets van Nederland. Als we wilden slagen, was het beheersen van de Nederlandse taal cruciaal. Ik begon direct in het AZC met studeren. Om het Nederlandse onderwijssysteem te begrijpen, bezochten we diverse open dagen. Zo kwam ik uit op Bouwkunde in Delft en mijn broer bij fysiotherapie aan de paramedische hogeschool Fontys.”

Extra cursus
“Ik werd voorwaardelijk toegelaten. Ik moest nog NL B2 doen, vaktaal bouwkunde, Engels, mijn Syrische diploma laten waarderen en een schakelopleiding volgen. Het moeilijkste was het leren van de vaktaal. Naast mijn taalschool heb ik me aangemeld voor een extra cursus bij de Bibliotheek Krimpenerwaard. Dat bleek een goede zet.”

Steun
Moaaz pakt samen met zijn casemanager bij gemeente Krimpenerwaard de kansen die er zijn. “Ik krijg zijn steun omdat ik heel hard werk en steeds mijn voortgang kan aantonen, bijvoorbeeld met behaalde certificaten. De gemeente betaalde onder meer de reiskosten naar mijn opleiding vaktaal in Utrecht. Ik wil graag naast mijn studie een betaalde tegenprestatie leveren en werk­ervaring op doen. Daarom ben ik nu gekoppeld aan een jobhunter van de gemeente.”

Delen via: