HET VERHAAL VAN LEERLINGEN VAN DE Internationale Schakelklassen (ISK)

“Hier leer je zelf verantwoordelijkheid nemen”

Docente en mentor Marjon de Graas, van de ISK De Meander in Gouda, dompelt haar leerlingen onder in de Nederlandse taal. Tariq, Adibah, Yaman en Adib hebben het duidelijk naar hun zin.

Tariq (16) woont in Schoonhoven en vindt het leuk om kookles te krijgen. “Maar de kapperslessen vind ik ook mooi.” Zijn zus Adibah (17) geniet van de sportlessen en zou graag laborant worden. Yaman (15) uit Haastrecht is druk met toneel en fitness. Hij wil straks naar het MBO. “Maar welke richting weet ik nog niet.” Uit Stolwijk komt voetballiefhebber Adib (18). “Ik ga eerst techniek leren op MBO 2 niveau, daarna wil ik interna­tionale economie gaan doen.”

HIER BEGINT HUN TOEKOMST
“ISK is bedoeld voor kinderen die net in Nederland zijn en nog geen Nederlands spreken. Daardoor kunnen ze nog niet deelnemen aan het gewone onderwijs. We bereiden deze leerlingen voor op het voortgezet onderwijs. Dit duurt 1 tot 2 jaar.” legt Marjon uit.

Naast de 18 tot 22 lesuren Nederlands per week volgen de leerlingen ook vakken als Engels, wiskunde, sport en oriëntatie op de samenleving. Marjon ziet ze vooruit gaan. “Hier leer je zelf verantwoordelijkheid nemen en nadenken. De leerlingen zijn dankbaar. Ze realiseren zich dat hier hun toekomst begint.”

Omgangsvormen
Tariq: “Er zijn wel regels, zoals geen pet, energiedrankjes of kauwgom in de klas, maar er mag ook veel, zoals muziek luisteren tijdens het oefenen. En we leren Nederlandse omgangsvormen: bij binnenkomst en vertrek geven we de docent een hand en zeggen we gedag.”

Delen via: