Hbo-student Talar: “Mijn motto? Geef nooit op!”

Ze kijkt graag vooruit, de Syrische studente Talar Soulahian. Met haar 20 jaar is ze enorm ambitieus: ze legt de lat hoog. Na een studie­advies op MBO niveau 2 is ze inmiddels tweedejaars studente aan het HBO in Utrecht.

Schakelklas
In het begin begreep ze de mensen in Nederland niet altijd. “Ik kwam al snel tot de conclusie dat ik de taal zo snel mogelijk moest beheersen. Want als je de taal niet begrijpt, voel je je niet een van hen.”
Ze begon op de ISK in Gouda. Haar teamleider Sander de Jong herinnert zich een gemotiveerde, eigenzinnige, pientere jongedame. “Ze kon, met Staatsexamen niveau 1, alleen geschakeld worden naar een MBO 2 opleiding, maar wilde naar MBO 4. Ze besloot nog een jaar te blijven en door te gaan voor het Staatsexamen niveau 2. Ze heeft er keihard voor gewerkt en het resultaat was bovengemiddeld.”

Versneld traject
Talar wilde vervolgens een administratieve opleiding doen, maar dat werd afgeraden vanwege de hoge taaleisen. “Ik koos daarom de opleiding apothekersassistente. In Leiden werd ik aangenomen bij het ID College. Bij Zadkine in Rotterdam was er een versnelde variant, maar ik werd niet toegelaten. Ik vroeg toen om een capaciteitstest, want ik wist dat ik het kon. Het mocht en ik werd toch aangenomen. En omdat ik goede cijfers haalde, mocht ik het versnelde traject doen.”

Veel afvallers
Ze liep stage bij Apotheek Grendel in Gouda. “Ze wilden me graag houden, maar ik wilde HBO International business & management doen. Ik had wel een achterstand in Engels en Economie. Toch ging ik ervoor. Het eerste jaar was zwaar. Van deze opleiding valt driekwart af. Na twee blokken besefte ik dat ik het kon en nu ben ik blij dat ik heb volgehouden! Ik zit in het tweede jaar en ben ook op zoek naar een stageplaats. Op LinkedIn heb ik een oproep geplaatst. Willen jullie dat ook doen? Alle ideeën zijn welkom.”

STAGEPLAATS GEZOCHT
Bent of kent u een (internationale) organisatie die opereert in de commer­ciële of financiële sector? En heeft u voor 2 maanden een stageplaats voor deze studente? Stuur uw reactie naar: info@krimpenerwaard­verbindt.nl en wij sturen uw reactie door.

Delen via: