Gabe de Vries van Humanitas: “Een schuld verdwijnt nooit vanzelf!”

Gabe de Vries kent als vrijwillig coördinator van Humanitas Thuisadministratie/Hulp bij Geld­zaken veel mensen die financieel in de problemen zijn geraakt. “Onze vrijwilligers leren deze mensen beter met geld om te gaan. Vaak weten de mensen gewoon niet hoe het werkt, leggen ze post van instanties opzij en zo worden de problemen groter en groter…”­

Het kan iedereen overkomen

“Wij helpen alle inwoners uit de Krim­penerwaard, ongeacht hun achtergrond. Mensen zijn soms kwetsbaar door laaggeletterdheid of doordat er iets is gebeurd. Bijvoorbeeld door een echtscheiding. De meesten schamen zich. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, komen problemen met geld meestal niet door een gat in de hand.”

Te veel lasten

“Neem als voorbeeld onze deelnemer Wil, een alleenstaande man. Hij werkt voor het minimumloon, maar is flink in de schulden geraakt. We hebben hem geholpen door een overzicht te maken van de schulden die hij heeft. Dat was best confronterend, want veel van zijn schulden zag hij als lening: de huurachterstand, zijn telefoon, de energierekening en die van de zorgverzekering.
Hij heeft geen WA en geen inboedelverzekering meer (hier is hij al uitgezet door achterstallige betalingen).”

Te weinig inkomsten

“Naast zijn betaalverplichtingen bekijken we of hij alles krijgt waar hij recht op heeft. We gebruiken hiervoor de standaarden en een analysetool van Nibud*: Geldplannen. Zo kunnen we zien wat de financiële positie is van de deel­nemer. Samen schrappen we in de uitgaven. Heel confronterend, als iemand bijvoorbeeld moet stoppen met het sturen van geld naar familie om uit de problemen te komen, iets wat in het land van herkomst een normale plicht is. Of dat hij moet stoppen met roken.

Gelukkig zien de meesten de ernst van de situatie zelf ook wel in en willen er graag weer bovenop komen.”

Zware jaren

“Ik raad iedereen met schulden aan zo snel mogelijk hulp te zoeken. Een schuld verdwijnt nooit vanzelf. Een schuld van € 2.000 los je makkelijker af dan een van € 20.000 of € 200.000. Als je in de schuldsanering WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen) komt, moet je al je inkomen inleveren en krijg je ongeveer

€ 900 per maand om van te leven. En dat drie jaar lang. Dat zijn zware jaren.”

*https://www.nibud.nl/geldplannen/

Delen via: