Column wethouder Lavinja Sleeuwenhoek “Onderwijs haalt verschillen weg”

“Onderwijs haalt verschillen weg”

 

Ik kan me bijna niet voorstellen hoe het moet voelen: dat je als kind, met je ouders of alleen, moet vluchten voor oorlog. Dat heeft een enorme impact op je leven en je toekomst…

En dan kom je terecht in een land als Nederland. Waar alles geregeld is en waar voor alles regels zijn. Natuurlijk, hier ben je veilig. Maar ondertussen spreek je de taal niet, ken je de regels niet en is ook echt de cultuur heel anders. Hoe vind je je weg?

De jongeren die wij voor deze special spraken, zoeken kansen en zetten alles op alles voor een mooie toekomst. De gemene deler in hun verhaal is het belang van onderwijs. Deze jongeren bewijzen: waar een wil is, is een weg. Door het vluchten hebben ze soms jaren onderwijs gemist. Toch geven ze de moed niet op! De weg als nieuw­komer is vaak lang. De meesten gaan

1 of 2 jaar naar een schakelklas, waarbij ze hard werken aan het beheersen van de Nederlandse taal, voordat ze door kunnen stromen naar het reguliere onderwijs.

Jongeren kunnen veel bereiken op eigen kracht. Kansen krijg je niet op een presenteerblaadje aangereikt. Maar geef niet op! Gelukkig leven we in een land waar je mogelijkheden hebt om te bereiken wat je wilt, als je er voor gaat. Talent en inzet worden beloond! Het maakt niet meer uit waar je vandaan komt. Door eigen inzet, wilskracht en doorzettingsvermogen kan je bereiken wat in je macht ligt. Laat de jongeren uit deze krant een inspiratie zijn voor anderen.

De gemeente ondersteunt dit proces waar mogelijk. We regelen bijvoorbeeld een fiets om bij de opleiding of het werk te komen. Of we financieren een hulptraject indien nodig of we zorgen voor begeleiding samen met de school. Het doel is ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen in ons land op eigen benen kunnen staan. Onze zorg is daarom voor iedereen!

Wethouder Lavinja Sleeuwenhoek heeft binnen de gemeente Krimpenerwaard onder andere de portefeuilles Samenleving en Jeugd. Zij zet zich in voor een inclusieve samenleving en kansen voor de jeugd.

Delen via: