Bewegen werkt!

Meer kansen voor vrouwelijke statushouders

Wat een energie komt er vrij als de vrouwen in beweging komen. Energie die hard nodig is om iets moois te laten g­ebeuren! Begin dit jaar begon de gemeente Krimpenerwaard met het ‘Bewegen Werkt’-project voor vrouwelijke statushouders. Met als doel om deze groep in beweging te krijgen. En het werkt!

Vrouw blijft thuis
Uit onderzoeken en in de praktijk blijkt dat vrouwen minder goed integreren dan mannen. De kans dat deze vrouwen in een isolement terecht komen is groot. Dit komt bijvoorbeeld door de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Wanneer de man werk vindt, blijft de vrouw thuis om voor de kinderen en het huishouden te zorgen.
Zo raakt zij uit beeld bij de gemeente. Als de vrouw binnen blijft, doet zij steeds minder mee in onze maatschappij. De stap naar werk wordt zo steeds groter.

De kracht van bewegen
Een groep van ongeveer 15 ­vrouwen volgt een intensief programma van 20 weken. De moeders ­hebben kinderopvang geregeld, waardoor zij hieraan mee kunnen doen. Het programma wordt uitgevoerd door de organisatie ‘Bewegen Werkt’. Coach Alma de Jong: “Wij geloven in de kracht van bewegen en een gezonde leefstijl. Vrouwen lichamelijk, psychisch én sociaal in beweging brengen, verkleint gezondheids­problemen en vergroot de kans op participatie in de samenleving.”

Intensief programma
Alma: “Ik ga met deze vrouwen twee keer per week aan de slag met fitness, sport en spel, taal en bewegen en theorielessen over gezonde voeding. Thema’s zoals het vergroten van zelfvertrouwen, doelen stellen, ­keuzes maken komen aan de orde. We bouwen dit zorgvuldig op. De eerste vijf weken leggen we de nadruk op kennismaking, plezier krijgen in bewegen, veilig voelen en structuur bieden. Daarna gaan we aan de slag met het vergroten van de belastbaarheid en het ontwikkelen van een positief zelfbeeld.”

Blijvend resultaat
De volgende fase gaat over samen­werking, inzet en discipline, flexibel gedrag en probleem­oplossend handelen. “En voor het einde willen we toewerken naar bewustwording van houding, ­continuïteit van bewegen, ontwikkelen van competenties, verbeteren van leefstijl, zelfstandigheid en initiatief. Al tijdens het project zoeken we samen met de casemanager van de gemeente voor elke deelnemer naar een passend vervolgtraject op het gebied van sport, (vrijwilligers)werk, scholing of re-integratie. Want we zetten in op participatie als blijvend resultaat.”
’Bewegen werkt’-light
Bij ‘Bewegen Werkt’-light werken de buurtsportcoaches van Team Sportservice Krimpenerwaard samen met Krimpenerwaard Intercultureel (KIC). Samira Yousofi, buurtsportcoach: “Ons doel is de kracht van sport en bewegen te gebruiken op het gebied van gezondheid, preventie en participatie. We laten de vrouwelijke statushouders uit het project kennismaken met sportverenigingen. Zo helpen wij deze doelgroep in beweging te brengen en hun kansen om mee te doen in de samenleving te vergroten.”
De buurtsportcoaches hebben ook een verbindende rol. “We zorgen ervoor dat scholen, verenigingen en maatschappelijke organisaties met elkaar in contact komen of blijven. Daarnaast proberen we bestaande ­activiteiten en voorzieningen nog beter te benutten.
Het is prachtig dat we samen met KIC en de Stichting Vlister Openlucht Baden een veilige omgeving hebben gecreëerd, waarin vrouwen de kans krijgen om lekker samen te zwemmen in zwembad De Loete in Haastrecht.”

Meer info over Teamsportservice Krimpenerwaard: 
jouw.teamsportservice.nl/
krimpenerwaard/

Meer info over vrouwen­zwemmen: 

Tjally de Joode, zwemcoördinator Krimpenerwaard Intercultureel 
06 – 53 39 30 67

Wat vonden de deelnemers zelf van het ‘Bewegen Werkt’-programma?
De vrouwen reageren enthousiast: “Het was heel leuk, ik heb met andere vrouwen kennis gemaakt. Het was goed om te bewegen, ik ben minder moe. We praten veel met elkaar en we hebben het heel gezellig!”
“Het traject heeft zeker resultaten opgeleverd”, vertelt Eefje Berden, coach van Bewegen Werkt. “Samen met de case-
manager van de gemeente en met Team Sportservice Krimpenerwaard hebben de vrouwen nagedacht wat zij willen
doen voor werk en sport. Ook hun houding is veranderd. Van afwachtend, zijn ze meer open, vrolijker, hebben meer zelfvertrouwen en tonen eigen initiatief. Ze komen nu zelf met ideeën. Een dame wil vrijwilligerswerk in de zorg
gaan doen, als sport kiest zij voor fitness in Stolwijk. Een ander wil bij Promen inpakwerk gaan doen, daarnaast
gaat zij voor Zumba in Bergambacht. Een nog jongedame gaat naar mbo Rijnland Zorg & Welzijn niveau 1 volgen.”

Foto’s: Hannah Hansen

 

Delen via: