Aster en Nel uit Bergambacht


Aster (statushouder) en Nel (vrijwilliger) zijn al sinds 2016 taalmaatjes. Aster (35) komt uit Karachi, een havenstad in Pakistan. Ze woont sinds 2016 met haar man en twee kinderen in Nederland. Haar dochter (8) en zoon (5) zitten op de obs Kiezel en Kei en spreken goed Nederlands. Haar man Tayyab is klaar met zijn inburgering en werkt als vrijwilliger twee dagen per week op de belbus Krimpenerwaard. Aster volgt op dit moment ook de verplichte inburgeringscursus in
Bergambacht.

Alaaeddin komt uit Aleppo. “De stad werd zwaar getroffen door de oorlog. Er zaten sluipschutters op het oude kasteel van Aleppo, dat was bij ons om de hoek. Het was niet veilig meer en we moesten vluchten. Eind 2015 kwam ik in Nederland. Mijn vrouw en kinderen volgden in mei.” Uit het raam van zijn huis in Stolwijk hangt een Nederlandse vlag. “Hiermee laat ik zien dat ik dit land heel dankbaar ben.”

Wij krijgen er ook weer leuke ervaringen voor terug

Via vluchtelingenwerk gaf Aster aan dat zij naast haar lessen Nederlands graag een taalmaatje wilde om te oefenen. Vluchtelingenwerk plaatste een oproep in de kerkbode en gepensioneerd kleuterjuf Nel reageerde. Het koppel spreekt wekelijks af in de bibliotheek. “De bibliotheek is een geschikte plek om met taal bezig te zijn”, vindt Nel. Aster: “Nel helpt mij goed. Zij vraagt aan mij wat ik wil leren. Soms is dat een onderwerp van inburgering of we lezen een kinderboek, dat ik thuis weer aan mijn kinderen voorlees. Nel stimuleert ons gezin om mee te doen in de samenleving. We doen bijvoorbeeld mee met de burendag en doen vrijwilligerswerk. In de herfstvakantie hebben Nel en haar man Piet ons hele gezin meegenomen naar de haven van Hoek van Holland. We vonden het geweldig, omdat mijn man im/exporteur was in de havens van Karachi.” “Het is een wisselwerking”, vervolgt Nel, “Wij krijgen er ook weer leuke ervaringen voor terug. Aster had heerlijk voor ons gekookt. Dan vraag ik het recept. Ik ben altijd benieuwd naar buitenlandse gerechten. En Aster’s man weet veel over kruiden en specerijen.”

Delen via: